Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.
sizer
Prezentowane zdjęcie ma charakter poglądowy.

OLEJ Z PESTEK DYNI TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY 100ML OLVITA

16,90 zł
Powiązane produkty
  • sizer

    OLEJ Z PESTEK DYNI TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY 250ML OLVITA

    28,60 zł
  • sizer

    Olej z wiesiołka zimnotłoczony 100ml OlVita

    37,90 zł
  • sizer

    Olej z wiesiołka zimnotłoczony 500ml, Olvita

    150,00 zł
OLEJ Z PESTEK DYNI ZIMNOTŁOCZONY NIEOCZYSZCZONY OL'VITA 100 ml

Tłoczony z nieprażonych pestek dyni. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tryptofan, witaminę E (46,9 mg/100 g), minerały wspierające zdrowie zarówno kobiet jak i mężczyzn. Jest niezastąpiony w profilaktyce zdrowia prostaty, oraz schorzeń układu pokarmowego, nerwowego i moczowo płciowego.

Dynia zawiera alkaloidy uszkadzające układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego co pozwala na wydalenie ich przez organizm.

Olej z pestek dyni

To cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie linolowego i oleinowego, a także nasyconych (ok 19%) - palmitynowego i stearynowego. Olej ten zawiera też skwalen (ok 13%) i fitosterole. Jest cennym źródłem witamin: K, karotenoidów (prowitamina A), tokoferoli (wit E 46,9 mg/100 g) oraz minerałów takich jak cynk, mangan, potas, żelazo, fosfor, wapń, selen i jod.

Zawarty w oleju tryptofan jest niezbędnym aminokwasem, który w wyniku przemian jest źródłem serotoniny i melatoniny w organizmie. Biorą one udział w regulacji rytmu dobowego i mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Dzięki temu olej z pestek dyni doskonale sprawdza się w walce z bezsennością i chronicznym zmęczeniem. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i zdrowie psychiczne. Zmniejsza stany lękowe i bezsenność, a także poprawia pamięć.

 

  • Olej z pestek dyni wykazuje ogromną skuteczność w utrzymaniu zdrowej prostaty, hamuje przerosty gruczołu krokowego i zmniejsza rozmiar powiększonej prostaty.
  • Zawarte w oleju alkaloidy uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemiec, glista ludzka, owsik) i przyspieszają ich wydalenie przez organizm.
  • Olej z pestek dyni może zatrzymać, a nawet zawrócić nadmierne wypadanie wosów u mężczyzn. Dzieje się tak dzięki zawartości cynku, który pomaga równoważyć hormony, a tym samym poprawiać wzrost włosów.
  • Jest doskonały dla zdrowia serca, wykazuje działanie przeciw-nadciśnieniowe i ochronne. Normalizuje ciśnienie u kobiet po menopauzie.
  • Działanie antyoksydacyjne i anty rodnikowe przekłada się na normalizację poziomów lipidów we krwi oraz zmniejszenie ryzyka miażdżycy.
  • Olej działa normalizująco na nabłonki przewodu pokarmowego, a dzięki zawartości fitosteroli znajduje zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia schorzeń układu moczowo – płciowego. Działa moczopędnie, przeciwzapalnie.
  • Olej z pestek dyni zapobiega stłuszczeniu narządów wewnętrznych: serca, wątroby i nerek.
  • Dzięki zawartości beta karotenu korzystnie wpływa na wzrok.

Olej z pestek dyni szczególnie polecany jest:

  • w stanach obniżonej odporności,
  • profilaktyce zdrowia prostaty,
  • łysieniu spowodowanym zburzoną równowagą hormonalną,
  • zaburzeniach snu i pamięci,
  • częstych zapaleniach układu moczowego i płciowego,
  • przy problemach ze strony układu pokarmowego (zapaleniu żołądka i jelit),
  • podejrzeniu zakażenia pasożytniczego,
  • w obniżaniu ryzyka miażdżycy spowodowanej stanami zapalnymi,
  • otyłości i insulino oporności prowadzącej do cukrzycy,
  • częstych infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • alergiach skórnych.

Olej z pestek dyni ma ciemnozielony kolor oraz orzechowy zapach i smak. Doskonale komponuje się z serami, idealny do sałatek, warzyw, zup, kanapek oraz deserów. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce. Sprzedawany w szklane j ciemnej butelce.

W kosmetyce

Olej z pestek dyni stosowany jest w kosmetyce celem przyspieszenia gojenia się ran i podrażnień. Jest odpowiedni dla każdego rodzaju cery, a szczególnie wrażliwej, naczyniowej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej i suchej. Nawilża i uelastycznia skórę, spłyca zmarszczki i przyspiesza regenerację, dzięki czemu ułatwia walkę z wypryskami. Wspiera też kuracje antycellulitowe. Jako odżywka do włosów nadaje im blask i pielęgnuje końcówki. Stosowany bezpośrednio na skórę może ją lekko zabarwić, dlatego zaleca się wcześniejsze rozcieńczenie lub połączenie z innym, jasnym olejem.

Najpopularniejsze produkty w kategorii %