Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Makarony ryżowe

Makarony ryżowe

Chociaż makaron ryżowy nie jest w naszym kraju najpopularniejszy, to jednak warto przekonać się do wprowadzenia go do swojej kuchni. Długie nitki białego makaronu ryżowego królują przede wszystkim w kulturze azjatyckiej, gdzie produkt ten utożsamiany jest z symbolem szczęścia i dobrobytu. Stanowi także dobrą wróżbę, dlatego towarzyszy obchodom ważnych rodzinnych świąt. Jakie zalety ma makaron ryżowy?

sizer

MAKARON KUKURYDZIANO - RYŻOWY FUSILLI BEZGLUTENOWY BIO 250G ALCE NERO

9,00 zł
sizer

MAKARON BEZGLUTENOWY EKOLOGICZNY RYŻOWY NA WODZIE ŹRÓDLANEJ SKRĘTKA 225G FABIJAŃSCY

10,50 zł

Makaron ryżowy właściwości

Jeśli chodzi o makaron ryżowy właściwości tego produktu spożywczego są nieco inne niż ma to miejsce w przypadku znanych nam makaronów pszennych. Przede wszystkim, makaron ryżowy jest bezglutenowy, a co za tym idzie lekkostrawny. Doskonale sprawdza się w diecie osób z nietolerancją glutenu, a także u osób nietolerujących laktozy. Jest również bardzo zdrowy, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Makaron ryżowy stanowi dobrą alternatywę dla osób odchudzających się, bowiem zawiera węglowodany złożone, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości, powoli uwalniając się w organizmie. Dostarcza także witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz witaminy E, nazywanej witaminą młodości, ponieważ neutralizuje ona wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia. W składzie makaronu ryżowego znajdziemy też błonnik usprawniający trawienie oraz długą listę minerałów, takich jak mangan, sód, magnez, potas czy żelazo.

Makaron ryżowy dla wegan, sportowców i dbających o linię

Zwykły makaron pszenny warto wymienić na makaron ryżowy lub przynajmniej jak najczęściej zastępować nim kluseczki w zupie czy daniach jednogarnkowych. Wstążki czy długie nitki makaronu z mąki ryżowej świetnie komponują się zwłaszcza w orientalnych przysmakach, czyli ostrych zupach, w towarzystwie dobrze przyprawionych mięs i warzyw, a także na zimno w sałatkach. Ze względu na swoje właściwości makaron ryżowy powinien zagościć przede wszystkim w domach osób nie tolerujących glutenu, a także w kuchni sportowca czy osoby odchudzającej się. Produkt z tej kategorii określany jest również jako makaron ryżowy wege, ponieważ do jego produkcji nie używa się jajek. Ryżowe makarony powinni wprowadzić więc do swojej diety weganie i wegetarianie, aby uzupełnić niedobory składników odżywczych, wynikające ze stosowania eliminacyjnego jadłospisu.

Makaron ryżowy rodzaje i zalety

Zagadnienie makaron ryżowy rodzaje nie jest mocno rozbudowane, bowiem wyróżniamy przede wszystkim ryżowy makaron w formie cienkich, długich nitek – idealny do zup – oraz makaron w kształcie wstążek – najlepszy do dań smażonych. Najczęściej skład dobrego makaronu ryżowego bazuje na ryżowej mące i wodzie, bez sztucznych dodatków chemicznych, konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Dostępne są także makarony z ryżu brązowego oraz mieszanki z dodatkiem tapioki. Poza tym, ograniczony wybór makaronów ryżowych sprawia, że łatwiej jest dobrać odpowiedni produkt do konkretnej potrawy. Makaron z mąki ryżowej jest delikatny w smaku i niemal neutralny, dlatego świetnie wydobywa i podkreśla smak samych dań, zwłaszcza wyrazistych sosów i mięs, orientalnych zup czy chrupiących, smażonych warzyw. Warto podkreślić także inne walory praktyczne makaronu ryżowego wege. Produkt ten jest przede wszystkim bardzo łatwy i szybki do przygotowania, co powinny docenić osoby zabiegane. Wystarczy zalać go wrzącą wodą i odczekać kilka minut, aby nieco zmiękł i nabrał sprężystości. Tak przygotowany makaron można dodać już do zupy lub zasmażyć w towarzystwie mięsa i sosu na głębokiej patelni.

Makaron ryżowy to doskonałe zastępstwo dla tradycyjnych makaronów z mąki pszennej. Produkty tego typu zawierają wiele składników odżywczych, są lekkie, a jednocześnie sycące. Można przygotować je dosłownie w kilka minut, a później cieszyć się ich smakiem i wyjątkową jędrnością. Makaron z mąki ryżowej stanowi dobre źródło wolno uwalniającej się energii, dostarcza organizmowi witamin, minerałów i błonnika. Nie zawiera przy tym ani laktozy, ani glutenu, ani składników pochodzenia zwierzęcego.