Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Makarony bezglutenowe

Makarony bezglutenowe

Stwierdzona nietolerancja glutenu nie oznacza, że musimy całkowicie zrezygnować z makaronu i dań na jego bazie. Wystarczy jedynie sięgnąć po produkt, który powstał z mąki bezglutenowej, na przykład z ryżu czy gryki. Osoby skłonne do alergii powinny wybierać również makarony o jak najkrótszym i najczystszym składzie, bez zbędnych dodatków, które mogą wywoływać niepożądane reakcje ze strony układu immunologicznego. Najlepsze będą więc dla nich makarony bezglutenowe ekologiczne – produkowane ze zbóż uprawianych na certyfikowanych plantacjach.

sizer

Makaron bezglutenowy z czerwonej soczewicy świderki 300g Alb-Gold

13,90 zł

Dlaczego warto sięgać po makaron w diecie bezglutenowej

Celiakia, czyli nietolerancja glutenu sprawia, że organizm potrzebuje jeszcze większej ilości witamin i mikroelementów, ponieważ ich wchłanialność jest znacznie niższa niż u osób, których błona śluzowa jelita nie została uszkodzona. Makaron bez glutenu stanowi zatem nie tylko alternatywę dla klasycznego makaronu, który może powodować niestrawność i inne nieprzyjemne skutki uboczne ze strony układu pokarmowego – stanowi również bogate źródło witamin i minerałów, dzięki którym uzupełnienie niedoborów składników odżywczych jest proste i przyjemne. Makaron gluten free niewiele różni się od klasycznego produktu. Występuje w kilku wariantach do wyboru, dlatego można bez trudu dobrać odpowiedni smak i kształt do zupy, sosu czy sałatki. Warto wypróbować różne makarony bezglutenowe dostępne w ofercie sklepu, aby wybrać ten, który najlepiej odpowiada naszym kubkom smakowym.

Jakie zalety ma makaron bez glutenu?

Gdy chodzi o makaron bezglutenowy sklep Brokułek.pl ma w swoim asortymencie wiele różnych produktów bazujących na zbożach bez glutenu. Każdy wariant zawiera nieco inne składniki odżywcze, jednak w żadnym makaronie bezglutenowym nie brakuje dużych ilości błonnika, witamin i minerałów.

Błonnik jest nam niezbędny do prawidłowego trawienia. Dzięki niemu nasz układ pokarmowy może pracować sprawniej, a my możemy czuć się bardziej lekko. Poza tym, każdy makaron stanowi doskonałe źródło minerałów, takich jak sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź czy cynk. Wszystkie te składniki odgrywają istotną rolę w normalnej pracy naszego organizmu. Makaron bezglutenowy dostarcza nam również witamin z grupy B – wspierających pracę układu nerwowego, pamięć i koncentrację. W produktach zbożowych znajdziemy także witaminę A i E oraz foliany i niacynę. Związki te są nam potrzebne nie tylko do utrzymania dobrego samopoczucia, ale również dla młodego wyglądu skóry czy włosów.

Czy makarony bezglutenowe sprawdzą się w kuchni?

Każdy makaron gluten free smakuje nieco inaczej, dlatego warto przetestować kilka wariantów bezglutenowego makaronu, aby wybrać ten, który najlepiej odpowiada naszym kubkom smakowym. Poza tym, zarówno przygotowanie, jak i zastosowanie makaronu bez glutenu nie różni się znacząco od tego tradycyjnego. Wyroby z mąk bezglutenowych doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można więc wykorzystać je do gotowanych zup i sosów, a także do dań na zimno, na przykład do sałatek. Tak naprawdę, makaron bez glutenu pozwala osobom chorym na celiakię cieszyć się wszystkimi ulubionymi daniami na bazie lub z dodatkiem makaronu, bez obaw o złe samopoczucie czy inne negatywne skutki spożycia glutenu. Produkty tego typu są bowiem alternatywą, dzięki której dieta bezglutenowa nie musi stanowić pasma wyrzeczeń. Osoby, które kochają makaron, nie powinny więc martwić się, że będą musiały z niego zrezygnować.

Makarony bezglutenowe to rozwiązanie dla osób, których układ pokarmowy nie toleruje glutenu. Takie produkty dobrze sprawdzą się jednak również w diecie każdej innej osoby, zwłaszcza jeśli ma ona częste problemy trawienne. Makaron gluten free jest lżejszy, łatwiej trawi się i nie obciąża żołądka i jelit. Pozwala przy tym cieszyć się pożywnym i smacznym posiłkiem, który na długo zapewnia przyjemne uczucie sytości. Makarony są uniwersalne i znajdują wiele zastosowań w każdej kuchni, dlatego aby nieco urozmaicić swoje zasoby kulinarne, warto wprowadzić do przepisów również makaron bez glutenu.