Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Nasiona i ziarna

Nasiona i ziarna 

Kiedy roślina wydaje owoce, wykształca w nich nasiona, które są życiem dla kolejnej rośliny. Nie dziwi zatem fakt, że każdy kwiat czy krzew kumuluje w swoich ziarnach wszystko to, co niezbędne dla prawidłowego wzrostu. Małe i niepozorne nasiona stanowią więc prawdziwą bombę składników prozdrowotnych również dla nas. Już kilka sztuk wystarczy, aby dostarczyć organizmowi wielu witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym każdy układ naszego ciała może funkcjonować znacznie sprawniej. 

sizer

Bułka tarta z lnem mielonym 450 g Oleofarm

9,90 zł
sizer

Błonnik 350g Oleofarm

28,90 zł
sizer

Czarnuszka 50 g Dary Natury

4,99 zł
sizer

SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250G BIO PLANET

9,99 zł
sizer

NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 200G SOUL-FARM

9,99 zł
sizer

PESTKI DYNI CIEMNOZIELONE 350G BIO PLANET

14,90 zł
sizer

NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 400G SOUL-FARM

16,99 zł
sizer

NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 400G BIO PLANET

19,99 zł
sizer

SEZAM CZARNY NIEŁUSKANY BIO 250G BIO PLANET

10,99 zł
sizer

LEN ZŁOTY BIO 400 g - BIO PLANET

10,99 zł
sizer

Pestki Dyni 150g BioPlanet

7,90 zł
sizer

Amarantus nasiona 500g Bio Planet

8,90 zł
sizer

Błonnik naturalny 250g, Soul-fam

9,99 zł
sizer

Błonnik naturalny 500g, Soul-fam

18,99 zł
sizer

Ostropest plamisty ziarno 200g Soul-farm

5,99 zł
sizer

Popcorn (ziarno kukurydzy) BIO 400 g - BIO PLANET

9,90 zł
sizer

NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 200G BIO PLANET

10,99 zł
sizer

Pestki moreli gorzkiej 250g Soul-Farm

11,99 zł

Co znajduje się w nasionach?

Nasz sklep nasiona, ziarna i pestki zebrał w ramach wspólnej kategorii produktów. Znajdziesz tu więc między innymi nasz rodzimy mak, siemię lniane, słonecznik czy dynię, a także nieco bardziej egzotyczne nasiona chia czy sezam. Wszystkie te ziarenka łączy jedno – bardzo wysoka zawartość cennych składników odżywczych zamknięta w bardzo niewielkim produkcie spożywczym. Poszczególne rodzaje ziaren mają nieco odmienny skład, jednak we wszystkich znajdziemy kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i minerały. Nasiona potrafią bić na głowę niektóre warzywa czy owoce – najlepszym przykładem są nasiona chia, które zawierają aż 15 razy więcej magnezu niż brokuły i 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. 

Dlaczego warto jeść nasiona?

Jeśli chodzi o nasiona sklep internetowy Brokułek.pl proponuje je zawsze w szczelnie zamkniętych opakowaniach, dzięki którym produkt zachowuje świeżość, oryginalny smak i pełnię właściwości odżywczych. W naszej ofercie proponujemy także wybór nasion pod przygotowanie świeżych kiełków, które można dodawać do sałatek i kanapek. Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu nasion, ziaren i pestek to najprostszy sposób na usprawnienie procesów trawiennych i uzupełnienie niedoborów różnych substancji odżywczych. Siemię lniane zawiera kwasy Omega 3, nasiona chia przeciwutleniacze, a ostropest sylimarynę, która wspomaga regenerację wątroby. Każdy rodzaj nasion może wprowadzić do naszej codziennej diety coś dobrego, dlatego nie sposób określić, które ziarna są najlepsze lub najzdrowsze.

Wybieraj nasiona ekologiczne!

Dobre ziarno daje dobre plony, a ekologicznie uprawiana roślina daje ekologiczne (czyste biologicznie) nasiona, które są dla naszego organizmu najcenniejsze. Jeśli ziarna pochodzą z certyfikowanych upraw, oznacza to, że zostały pozyskane od roślin uprawianych tradycyjnie, bez środków chemicznych, które przeniknęły również do ich owoców i nasion. Zamiast szkodliwych związków takie ziarenka zawierają maksymalną ilość substancji odżywczych, które organizm może spożytkować w celu usprawnienia pracy takich układów naszego ciała, jak układ nerwowy, krwionośny czy pokarmowy. Zwłaszcza w przypadku chęci zakupu takich nasion, jak nasiona chia sklep, w którym warto zaopatrzyć się w zapas tego produktu, powinien być wyłącznie sklepem z żywnością ekologiczną. Taki asortyment jako jedyny podlega kontrolom jakościowym na każdym etapie produkcji od siewu aż po gotowe opakowanie. 

Jak wykorzystać pestki i nasiona w kuchni?

Nasiona, choć niewielkie, są zwykle pełne charakterystycznego smaku. Doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, która zastąpi słodycze czy słone chipsy – z korzyścią dla zdrowia i sylwetki. Nasiona można zajadać w trakcie nauki, czytając, oglądając telewizję. Po nasiona warto sięgać także przygotowując kiełki, czy to z pomocą kiełkownicy czy gazy.

Nasiona warto stosować także w kuchni. Najprościej będzie dosypywać je do płatków, owsianki, jogurtu czy koktajlu. Ziarenka będą przyjemnym urozmaiceniem w warzywnej sałatce lub surówce, a także w paście kanapkowej. Można posypać nimi zupę krem, a nawet esencjonalny sos do mięsa. W nasiona powinny wyposażyć się przede wszystkim osoby, które często samodzielnie wypiekają pieczywo lub słodkie ciasta i ciasteczka. Bułki i chleby z dodatkiem nasion dostarczą organizmowi jeszcze większej ilości cennego błonnika, a desery z ziarnami idealnie wpiszą się w dietę sportowców i osób odchudzających się. Oczywiście z nasionami nie można również przesadzać – ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych mają w sobie sporo kalorii.