Oleje
Oleje roślinne to doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. W przeciwieństwie do tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, oleje powstające z nasion, ziaren i pestek mają w swoim składzie przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierające pracę układu odpornościowego i nerwowego oraz zdrowie skóry. Oleje oferowane w naszym sklepie można podzielić na oleje nadające się do smażenia oraz na oleje, które należy spożywać wyłącznie na zimno. Każdy z nich jest jednak produktem ekologicznym.
Sięgaj po oleje bio w ofercie sklepu Brokułek.pl
Niezależnie od tego czy szukamy olejów do gotowania, czy olejów, które działają jak naturalne suplementy diety, wybierajmy te oznaczone znakiem bio. Olej ekologiczny to olej wyprodukowany z ziaren lub nasion roślin uprawianych w sposób tradycyjny, bez udziału jakichkolwiek środków chemicznych. Dzięki temu finalny wyrób nie zawiera żadnej zbędnej i niebezpiecznej dla zdrowia chemii, lecz jedynie pełnię naturalnych składników odżywczych. To, co wyróżnia takie oleje, to również lepszy, bardziej wyrazisty smak, kolor i aromat. Eko olej warto wybierać zwłaszcza w przypadku produktów zimnotłoczonych i nierafinowanych, jeśli chcemy, aby ich spożywanie przynosiło naprawdę dobre i szybkie efekty prozdrowotne. Wysokiej jakości olej poznamy po opakowaniu, czyli butelce z ciemnego szkła, a także po krótkim terminie przydatności. O ekologicznym pochodzeniu informuje z kolei charakterystyczny znaczek listka.
Oleje do gotowania i smażenia
Bio olej do gotowania to produkt, który można bezpiecznie poddawać obróbce cieplnej. Gotowanie, smażenie, pieczenie czy duszenie z dodatkiem takiego oleju nie powoduje wytwarzania żadnych szkodliwych związków chemicznych. Aby było to możliwe, wytłoczone z nasion i ziaren oleje trzeba przefiltrować i oczyścić – właśnie po przejrzystości poznamy olej nadający się do smażenia. Chociaż taki produkt zawiera nieco mniej składników odżywczych niż olej nieoczyszczony, to jest to kompromis, na który musimy się zgodzić, jeśli chcemy bezpiecznie przygotowywać swoje potrawy na gorąco.
Oleje zimnotłoczone nierafinowane
Prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych są oleje bio zimnotłoczone i nierafinowane, czyli nieoczyszczane. Takie produkty powstają poprzez długotrwałe i powolne tłoczenie ziaren i nasion w procesie, któremu nie towarzyszą wysokie temperatury. Niezależnie od rodzaju oleju, każdy produkt tego typu zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, a często również innych cennych substancji o różnorodnym działaniu. Przykładowo, olej z pestek dyni pomaga wyeliminować pasożyty układu pokarmowego, a olej z czarnuszki jest pomocny w diecie alergików. Olej lniany poleca się przy problemach układu pokarmowego, a olej konopny warto spożywać w ramach profilaktyki chorób układu krążenia. Co ważne, aby cieszyć się działaniem, jakie oferują zdrowe oleje zimnotłoczone, należy stosować je w kuchni wyłącznie bez podgrzewania. Można także włączyć je do swojej rutyny kosmetycznej.
Do czego stosować zdrowe oleje?
Oleje bio nadające się do gotowania możemy wykorzystać w kuchni na każdym etapie obróbki cieplnej. Sprawdzą się zarówno do smażenia, jak i do pieczenia w piekarniku czy do długotrwałego duszenia. Można używać ich jako bazy dla marynaty do mięs, ryb i warzyw, na przykład grillowanych. W pozostałych przypadkach oleje o wysokiej temperaturze dymienia warto zamienić na te zimnotłoczone. Je również dodamy do potraw, jednak dopiero po ich przygotowaniu i przestudzeniu (zupa krem, sos, ziemniaki, kasza). Zawsze możemy wzbogacić nimi sałatkę, surówkę, koktajl owocowo-warzywny, pastę kanapkową czy samo pieczywo.
Eko olej nierafinowany będzie idealnym dopełnieniem produktów spożywczych bogatych w witaminy, ponieważ część z nich rozpuszcza się i wchłania wyłącznie w towarzystwie tłuszczu. Zimnotłoczone oleje warto zaprosić także do swojej kosmetyczki. Sprawdzą się zarówno w pielęgnacji skóry, jak i w pielęgnacji włosów. Można stosować je samodzielnie lub dodawać do kosmetyków drogeryjnych.