Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Mąki

Mąki

Mąka bio to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Jeśli więc chcemy zmienić swoją dietę na lepszą, powinniśmy zacząć właśnie od niej. Nie chodzi jedynie o to, aby zawsze zastępować mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą czy tą produkowaną z różnego typu kasz. Istotne jest również pochodzenie produktu, czyli już sama uprawa. Wybierając mąki bio, możemy mieć pewność, że pochodzą one z ziarna, które wzrastało bez udziału szkodliwych pestycydów. Dzięki temu przygotowując pieczywo, makaron czy ciastka, dostarczamy swojemu organizmowi tylko tego, co dla niego najlepsze. 

sizer

Bio Mąka z samopszy typ 2000 400g Niro

9,90 zł

Zdrowe mąki – sklep ze zdrową żywnością Brokułek.pl

Chociaż zawsze będziemy zachęcać do wypróbowania niezwykle zdrowych i ciekawych w smaku mąk bio, takich jak mąka gryczana czy orkiszowa, to tak naprawdę mąki warto wybierać do kuchni zgodnie ze swoimi preferencjami. Dzięki temu zdrowa dieta nie będzie pasmem wyrzeczeń i pozwoli nadal cieszyć się tymi potrawami, które najbardziej lubimy – bez żadnych wyrzutów sumienia. Mąka bio może być bazą do ciasta na naleśniki, placki, pierogi, chleb czy bułeczki. Jest niezastąpiona przy wypiekach, takich jak biszkopty, ciasta kruche czy wafle. Dzięki niej zagęszczamy sosy i zupy, panierujemy, tworzymy apetyczne kruszonki. Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez tego podstawowego składnika tak wielu dobrze znanych dań, jednak warto dążyć do tego, aby korzystać na co dzień z mąki jak najbardziej wartościowej – ekologicznej, a najlepiej pełnoziarnistej, która pozwala czerpać ze zbóż maksimum smaku i substancji odżywczych.

Dlaczego nie warto rezygnować z mąki i produktów mącznych?

Istnieje błędne przekonanie, że produkty mączne nie mają żadnej wartości odżywczej, a jedynie sprzyjają tyciu. Tymczasem mąka bio jest tak naprawdę doskonałym źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Znajdziemy w niej białko, błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego, witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz pierwiastki, w tym między innymi wapń, magnez, potas czy żelazo. Oczywiście, duże znaczenie ma to, czy produkty mączne przygotowujemy samodzielnie. Mamy wtedy kontrolę nad jakością mąki użytej do przyrządzenia ciasta na wypieki, makaron czy naleśniki. Używając mąki bio dbamy o to, aby każde danie na bazie mąki lub z jej dodatkiem zawierało maksymalną ilość składników odżywczych. To bardzo ważne, bowiem produkty mączne dla wielu osób są podstawą codziennego jadłospisu.

Jakie mąki bio mamy do wyboru?

Najpopularniejsza jest mąka eko pszenna. To jej smak i zastosowanie znamy bowiem najlepiej. Mąka pszenna, jako mąka zawierająca gluten, nadaje się do przygotowania każdego typu dań od makaronów, poprzez pierogi i kluski, aż po pieczywo i wypieki. Ma delikatny, neutralny smak, dzięki czemu odpowiada wszystkim, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warto jednak poza mąką pszenną, wprowadzić do swojej kuchni również inne doskonałej jakości mąki, w tym mąkę pełnoziarnistą, orkiszową, żytnią, jaglaną czy gryczaną. Mąka eko orkiszowa może zastąpić mąkę pszenną w praktycznie każdym przepisie. Bardzo dobrze smakuje między innymi w pieczywie czy różnego typu placuszkach. Nadaje im także ciekawszego, nieco orzechowego smaku. Z kolei mąka gryczana ma smak bardzo charakterystyczny dla gryki, ale sprawdza się między innymi w kluskach czy blinach. Podobnie jak mąka jaglana czy ryżowa, jest mąką bezglutenową, idealną dla osób z celiakią. 

Dlaczego mąka eko jest lepsza?

Kiedy w grę wchodzą zdrowe mąki sklep Brokułek.pl z żywnością ekologiczną będzie w stanie zaproponować nam najszerszy wybór produktów, które niezależnie od wariantu pozwolą dostarczyć organizmowi wyłącznie tych składników, które mają na niego korzystny wpływ. Mąki bio pochodzą wyłącznie z certyfikowanych plantacji, na których nie stosuje się środków ochrony roślin ani innych chemicznych substancji, które przenikają do ziaren, a tym samym również do opakowań z mąką. Produkt ekologiczny ma dla organizmu największą wartość, ponieważ powstaje w sposób tradycyjny, najbliższy naturze. Dzięki temu mąka bio to gwarancja, że nasze wypieki czy makarony są naprawdę wartościowe i odżywcze.