Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Konfitury i dżemy

Konfitury i dżemy

Dżemy domowej roboty stanowią dumę każdej gospodyni. Nie zawsze mamy jednak czas, aby przygotować je samodzielnie. Tymczasem zamknięte w słoiczku owoce pozwalają delektować się słodkim smakiem soczystych owoców lata przez cały rok. Są nie tylko pysznym dodatkiem do kanapek, ciast, naleśników, gofrów czy deserów, ale stanowią także porcję zdrowia – źródło witamin, minerałów i błonnika. Jakie są najzdrowsze przetwory owocowe? To przede wszystkim dżemy i konfitury bez cukru.

sizer

Dżem Miodowa Truskawka bez cukru Bio 260g Sad Danków

13,99 zł
sizer

Dżem z Czerwonych Porzeczek bez cukru Bio 260g Sad Danków

13,99 zł
sizer

Dżem z Borówki Amerykańskiej bez cukru Bio 260g Sad Danków

16,99 zł
sizer

Dżem z Czarnego Bzu bez cukru Bio 260g Sad Danków

15,90 zł
sizer

Dżem Jabłko Gruszka bez cukru Bio 250g Sad Danków

13,99 zł
sizer

Ekologiczna marmolada pomarańczowa 360g Agrisicilia

15,99 zł
sizer

Ekologiczna marmolada cytrynowa 360g Agrisicilia

15,99 zł
sizer

Dżem Morelowy Bio 270g Sad Danków

15,29 zł
sizer

Dżem Rabarbarowy Bio 270g Sad Danków

13,99 zł

Czy istnieje dżem bez cukru?

Dżem bez cukru to produkt, którym można by zajadać się bez wyrzutów sumienia. Czy jednak istnieje szansa na stworzenie przetworów owocowych bez tego słodkiego dodatku? Dżemy domowej roboty przygotowuje się zawsze na bazie owoców, cukru i substancji żelujących. Warto wiedzieć jednak, że można zastąpić te dodatkowe składniki ich zdrowszymi zamiennikami. Rolę cukru bez zmiany smaku produktu przejmie ksylitol lub erytrol, a rolę substancji żelującej agar. Dwa pierwsze składniki to słodziki występujące naturalnie w przyrodzie, pozyskiwane z brzozy, kukurydzy i pszenicy. Również agar jest roślinną substancją żelującą, która zastąpi żelatynę w konfiturach i dżemach.

Jakie zalety mają dżemy i konfitury owocowe?

Dżemy i konfitury zawierają te same substancje odżywcze, co owoce, z których zostały przygotowane. W przetworach owocowych znajdziemy więc przede wszystkim błonnik, który daje uczucie sytości, usprawnia pracę jelit i wspomaga trawienie, a także witaminy, minerały i polifenole. Te ostatnie neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki czemu hamują proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem różnych chorób. Najbogatsze w polifenole są dżemy śliwkowe, jagodowe oraz z czarnej porzeczki. Oto, co dokładnie znajdziemy w różnych konfiturach i dżemach:

  • porzeczkowych, które zawierają fosfor, potas, sód, miedź, magnez i witaminy A, C, E oraz te z grupy B,
  • truskawkowych, które zawierają błonnik, wapń, potas, żelazo, miedź i cynk, a także foliany, witaminy z grupy B, niacynę, witaminy A, C i E,
  • wiśniowych, które zawierają w sobie błonnik, sporo wapnia, fosforu, potasu i żelaza oraz witaminy z grupy B, foliany, niacynę i witaminy A, E, C,
  • śliwkowych, które zawierają błonnik, wapń, magnez, cynk i miedź, witaminy antyoksydacyjne, niacynę i witaminy z grupy B.

Jak widać, niezależnie od tego, po jaki smak dżemu czy konfitury sięgamy, dostarcza on naszemu organizmowi podobnych, niezwykle cennych składników odżywczych. Sklep ze zdrową żywnością Brokułek.pl oferuje więc bogaty asortyment przetworów, w tym między innymi powidła, konfitury i dżemy z aronii, czerwonej porzeczki, jagody kamczackiej, rabarbaru, czarnego bzu, wiśni, truskawki czy maliny. Warte uwagi są także marmolady cytrusowe.

Jak wybrać zdrowy dżem?

Przetwory owocowe często uznawane są za wysokokaloryczne, ze względu na obecność dodanego cukru. Jeśli jednak wybieramy dżem bez cukru lub konfitury bez cukru, nie musimy martwić się o nadmiar kalorii. W takich przypadkach cukier zostaje zastąpiony naturalnymi zamiennikami, które nie tylko poprawiają smak przetworów z kwaśnych owoców, ale również konserwują je, chroniąc przed psuciem.

Jednak zdrowy dżem, to nie tylko ten bez cukru. Bardzo ważne jest wybieranie przetworów, które zostały wyprodukowane na bazie odpowiedniej jakości surowca, czyli zdrowych, świeżych i dojrzałych owoców, które pochodzą z czystych ekologicznie plantacji. Dżem, marmolada, konfitura czy powidła oznaczone jako eko lub bio z pewnością nie zawierają w swoim składzie żadnych chemicznych dodatków. Proces ich produkcji jest ściśle kontrolowany od etapu uprawy aż po zamknięcie przetworów w słoiczku, dlatego konsument może mieć pewność, że ma do czynienia z produktem tak wysokiej jakości, jak dżem domowej roboty, a niekiedy nawet lepszym, bowiem certyfikatów ekologicznych nie przyznaje się każdemu. Producenci przetworów owocowych bio i eko muszą utrzymywać wysokie standardy zarówno podczas upraw, jak i w procesie produkcyjnym, co gwarantuje, że finalny wyrób jest pod każdym względem naturalny i zdrowy.