Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Miody smakowe

Miody smakowe

Każdy wie, że miód jest zdrowy. Ten złocisty produkt o cudownie słodkim smaku stanowi idealną alternatywę dla białego cukru. Jego spożycie zaleca się szczególnie w stanach przeziębienia ze względu na zawartość substancji o nazwie metyloglioksal, która odpowiada za jego działanie antybakteryjne. Niestety, miód miodowi nierówny, a na półkach w większości sklepów spotkamy zarówno miody sztuczne, jak i naturalne, jednak będące mieszanką z dodatkiem niskiej jakości miodów chińskich, które zawierają pozostałości antybiotyków. Właśnie dlatego, jeśli chcemy cieszyć się prawdziwym miodem i jego właściwościami, powinniśmy wybierać miody ekologiczne, których proces wytwarzania podlega ścisłym kontrolom. 

sizer

Miód Spadź iglasta 1kg Miody Dworskie

69,99 zł
sizer

Miód Spadź iglasta 380g Miody Dworskie

32,90 zł

Właściwości za które cenimy miody – sklep Brokułek.pl

Miód jest bardzo słodki – zawiera w swoim składzie dużo węglowodanów, które dodają energii. Dostarcza organizmowi również enzymów, soli mineralnych, witamin i aminokwasów, a także naturalnych antybiotyków, takich jak lizozym czy inhibina. Najważniejszym składnikiem miodu zdaje się być jednak metyloglioksal (MGO), czyli substancja o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, która zwalcza przede wszystkim bakterie. Największą ilość tego składnika zawiera miód manuka, którego spożywanie wpływa korzystnie na pracę serca, układu krążenia, układu pokarmowego, oddechowego, nerwowego i moczowego, a także na kondycję skóry.

Jeśli chodzi o miody sklep Brokułek.pl może zaoferować poszukującym zdrowej słodyczy między innymi miody kwiatowe, a także miody ze spadzi iglastej. Wszystkie te produkty łączy jedno – doskonałe właściwości prozdrowotne. Regularnie spożywany miód hamuje procesy miażdżycowe i obniża ciśnienie tętnicze. Leczy także wrzody żołądka, przeziębienie, chore gardło i drogi żółciowe. Na układ nerwowy działa kojąco, a jednocześnie może dodawać energii i pobudzać do działania. Doskonale wpływa także na skórę, przyspieszając proces gojenia się ran i zapobiegając powstawaniu bliznowców. 

Miód bio w Twojej kuchni

Niekiedy naprawdę trudno jest znaleźć na sklepowej półce w 100% prawdziwy miód bio naturalny. Co więcej, nawet ten prawdziwy złoty płyn nie zawsze okazuje się produktem wysokiej jakości. Jedynie certyfikowana pasieka może dostarczać miodu czystego, wolnego od środków chemicznych podawanych pszczołom czy obecnych chociażby na roślinach, z których owady pobierają nektar. Aby miód sklep miał prawo nazywać ekologicznym, pszczelarz od którego produkt został pozyskany musi spełniać warunki określone w unijnym rozporządzeniu. Wymienia się w nich między innymi:

  • zlokalizowanie pasieki w takim miejscu, aby w promieniu 3 km źródłami nektaru dla pszczół były tylko rośliny uprawiane ekologicznie,
  • wykorzystanie uli wykonanych z naturalnych materiałów,
  • zakaz stosowania syntetycznych repelentów podczas pozyskiwania miodu.

Miód bio nie zawiera więc nawet śladowych ilości żadnych szkodliwych, chemicznych substancji. Może więc działać w naszym organizmie naprawdę prozdrowotnie, jako naturalny zamiennik nie tylko dla cukru, ale również dla antybiotyków. 

Miód sklep – jakie miody mamy do wyboru i do czego je stosować?

Kiedy w grę wchodzi produkt, jakim jest miód sklep Brokułek.pl daje klientom szeroki wybór asortymentu, w tym nie tylko produktów jednoskładnikowych, ale także miodów smakowych. Do wyboru dostępny jest m.in. miód naturalny różnego pochodzenia – w tym najcenniejszy miód manuka – oraz miody o smaku i aromacie wiśni, pigwy czy jabłka z cynamonem. 

Jeśli chcemy skorzystać z prozdrowotnych właściwości miodu musimy pamiętać, że wysokie temperatury niszczą substancje o działaniu antybakteryjnym, które ma w swoim składzie każdy miód. Chociaż miody są doskonałym zamiennikiem cukru, nie można używać ich więc do słodzenia gorącej herbaty, a jedynie do napojów schłodzonych. Poza tym, miód (zwłaszcza smakowy) świetnie smakuje także na pieczywie, na gofrach czy naleśnikach. Można również zajadać go prosto ze słoika, choć oczywiście z umiarem z uwagi na jego kaloryczność. Nie bójmy się również używać miodu do pieczenia – chociaż traci on część swoich wartości, to nadal będzie dużo zdrowszą opcją niż jakikolwiek cukier czy słodziki.