Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Makarony gryczane

Makarony gryczane

Makaron gryczany to nic innego, jak makaron z mąki gryczanej, zawierający wszystkie cenne składniki występujące naturalnie w ziarnach gryki. Makarony gryczane są bardzo charakterystyczne – mają ciemny kolor, wyrazisty smak i wyjątkowe walory prozdrowotne. Nie zawierają glutenu, dlatego dobrze sprawdzą się w diecie chorych na celiakię lub u osób, które mają problem z trawieniem białka pszennego. Wyróżnia je także niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny, dlatego makaron gryczany to świetny wybór dla osób dbających o linię.

sizer

MAKARON BEZGLUTENOWY EKOLOGICZNY GRYCZANY NA WODZIE ŹRÓDLANEJ ŚWIDEREK 250G FABIJAŃSCY

9,50 zł
sizer

Makaron gryczany penne bezglutenowy 300g Alb- Gold

8,90 zł

Makaron gryczany właściwości

Makaron gryczany właściwości dzieli z mąką gryczaną czy samą gryką. Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, co czyni go doskonałą pozycją w diecie wegetarian. Zawiera również błonnik, który usprawnia trawienie. Jako jedyny makaron ma w swoim składzie lizynę – aminokwas, który rzadko i w niewielkiej ilości występuje w produktach roślinnych. Porcja makaronu gryczanego dostarcza organizmowi sporej ilości witamin z grupy B, potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także minerałów, takich jak żelazo, fosfor czy cynk. Kasza gryczana, mąka gryczana i tworzony z niej makaron gryczany zawierają również rutynę i inne antyoksydanty, które obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy i obniżają ryzyko rozwoju chorób serca.

Czy warto wprowadzić makarony gryczane do swojej diety?

Makaron gryczany nie jest substytutem makaronu pszennego, ponieważ dostarcza organizmowi zupełnie innych składników i ma zbyt wyrazisty smak, aby nadawał się do każdej potrawy. Wyróżnia go orzechowo-ziemista nuta, która sprawia, że wielbiciele gryki mogą jeść taki makaron bez żadnych dodatków, zaś jej przeciwnicy będą woleli przyćmić ten smak dodatkami w postaci sosów i mocnych przypraw. Jedno jest pewne – makarony gryczane są cenne dla naszego zdrowia i warto jak najczęściej wykorzystywać je w swojej kuchni. Być może nie odnajdą się w daniach na słodko, ale mogą stanowić podstawę szybkiego obiadu, na przykład z wyraźnym sosem lub samą okrasą z oliwy czy masła. Jeśli chodzi o makaron gryczany cena tego typu produktu nie jest wygórowana, dlatego wprowadzenie do diety takiego zdrowego artykułu nie powinno obciążyć domowego budżetu.

Makaron gryczany sklep – jakie makarony gryczane mamy do wyboru?

Kiedy w grę wchodzi makaron gryczany sklep Brokułek.pl może zaoferować nam zarówno produkty 100%, w pełni bezglutenowe, jak i mieszanki, najczęściej połączenie gryki i pszenicy, które nie sprawdzi się już w diecie osób z nietolerancją glutenu, ale będzie znacznie bardziej neutralne w smaku. Poza tym, makarony gryczane dostępne są w praktycznie wszystkich kształtach do wyboru. Te drobniejsze sprawdzą się do sałatek, czyli w wersji na zimno, a grubsze można wykorzystać do dań z sosami. Warto pamiętać przy tym o poprawnym sposobie gotowania makaronu gryczanego. W zależności od wielkości może on wymagać gotowania przez 4 do 8 minut, a po odcedzeniu powinien zachowywać konsystencję al dente. Jeśli chcemy wykorzystać makaron gryczany na zimno, po ugotowaniu należy przepłukać go zimną wodą, aby zachować jego jędrną konsystencję.

Jak przekonać się do smaku makaronu gryczanego?

Makarony gryczane są bardzo wyraziste, dlatego jeśli ktoś nie lubi smaku gryki, na przykład pod postacią kaszy czy w pieczywie, prawdopodobnie nie zakocha się również w smaku makaronu z mąki gryczanej. Produktu tego nie warto traktować więc jako zdrowej alternatywy dla wyrobów z mąki pszennej. Nie ma także sensu zmuszać się do jedzenia gryczanego makaronu wyłącznie dla zdrowia. Warto natomiast potraktować taki produkt jako kulinarną przygodę i wykorzystać go do potraw kuchni regionalnej lub orientalnej (japońskiej). Kto wie, być może będzie to okazja, aby polubić wyjątkowy smak gryki i przekonać się do jej walorów? Ugotowany makaron gryczany dobrze jest przetestować solo, czyli bez sosu, za to z dodatkiem tłuszczu, który wspiera wchłanianie witamin. Można również zastąpić makaronem dania podawane zwykle z kaszą, czyli połączyć makaron z mięsnym, esencjonalnym sosem i ostrymi przyprawami.