Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.

Ryże

Ryże

Ryże, podobnie jak makarony, dopasowujemy do różnych potraw z uwzględnieniem charakterystycznego smaku każdego gatunku. Poza ryżem białym, dobrze znanym w naszej kuchni, mamy bowiem również ryż pełnoziarnisty, dziki, brązowy, czy nawet czerwony. Jako produkt spożywczy, ryż najlepiej sprawdza się w diecie osób dbających o linię, a także w kuchniach sportowców. Jest doskonałym źródłem energii i białka oraz wielu innych składników odżywczych.

sizer

RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY 400G BIO PLANET

9,90 zł
sizer

RYŻ BIAŁY OKRĄGŁY 500G BIO PLANET

7,90 zł
sizer

Bio Quinoa biała komosa ryżowa 1kg Bio Planet

24,90 zł
sizer

Bio Quinoa czerwona komosa ryżowa 250g Bio Planet

9,90 zł
sizer

RYŻ BASMATI BIAŁY 500G BIO PLANET

11,90 zł
sizer

RYŻ CZARNY PEŁNOZIARNISTY BIO 400G BIO PLANET

9,90 zł
sizer

RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY 500G BIO PLANET

9,90 zł
sizer

RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY 500G BIO PLANET

12,90 zł
sizer

RYŻ DZIKI 250G BIO PLANET

23,50 zł
sizer

RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY 500G BIO PLANET

6,80 zł
sizer

QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA) BEZGLUTENOWA BIO 250 g - BIO PLANET

9,50 zł
sizer

Bio Quinoa biała komosa ryżowa 500g Bio Planet

13,90 zł

Ryże eko i wysoka zawartość składników odżywczych

Najważniejsze w składzie ryżu są węglowodany, które dostarczają nam energii na wiele godzin. Energia ta uwalnia się stopniowo, dzięki czemu spożycie ryżu nie skutkuje nagłym skokiem poziomu glukozy we krwi. Poza tym, w ryżu znajdziemy także spore ilości białka witamin z grupy B, witaminy E, błonnika i minerałów, takich jak potas, żelazo czy magnez. Warto zaznaczyć, że ryż nie zawiera glutenu, dlatego jest lekkostrawny i odpowiedni dla osób ze stwierdzoną celiakią. Ryże eko świetnie sprawdzają się w roli pożywnego obiadu lub pełnego dobrej energii śniadania, po którym z pewnością nie będziemy odczuwać głodu nawet do południa. 

Ryż oraz jego odmiany w ofercie sklepu Brokułek.pl

Jeśli chodzi o ryże sklep online Brokułek.pl potrafi zaskoczyć ich różnorodnością. Do wyboru dostępnych jest nie tylko kilka rodzajów tradycyjnego ryżu białego, ale również cenniejszy, choć mniej uniwersalny ryż pełnoziarnisty. Na uwagę zasługuje przyjemnie pachnący i delikatny ryż jaśminowy, pasujący do dań kuchni azjatyckiej i deserów. Bardzo wartościowy jest z kolei ryż brązowy o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Ze względu na charakterystyczny orzechowy smak, najlepiej pasuje on do dań mięsnych i sałatek. Dziki ryż wyróżnia się na tle innych stosunkowo niską zawartością węglowodanów, dlatego jest idealnym produktem na diecie redukcyjnej. Najsłodszy i najbardziej aromatyczny jest natomiast ryż czerwony, odpowiedni do mięs i warzyw.

Ponieważ ryż to podstawa wielu dań obiadowych, a także posiłków spożywanych na słodko, ten zwykły warto zamienić na ekologiczny. Ryż bio pochodzi z certyfikowanych, stale kontrolowanych upraw, na których nie stosuje się żadnych chemicznych środków, mogących przenikać później do ziaren. Dzięki temu zamiast szkodliwej chemii, ryże eko dostarczają organizmowi wyłącznie korzystnych dla niego składników odżywczych. Ich zaletą jest także bardziej wyrazisty smak i aromat, który podkreśla charakter wielu dań. Dobrany według preferencji smakowych ryż bio ułatwi zmianę diety na lepszą i zdrowszą. Warto zadbać o to, aby zagościł w naszej kuchni zwłaszcza wtedy, kiedy naprawdę często jemy dania na bazie lub z dodatkiem tych ziaren.

W jakich daniach sprawdzi się ryż bio?

Jeśli chodzi o ryż sklep Brokułek.pl może zaoferować nam bardzo bogaty wybór wielu odmian, które sprawdzą się lepiej w bardziej wytrawnych lub słodkich przysmakach. Zasadniczo, ziarenka ryżu kojarzą się najsilniej z kuchnią azjatycką, gdzie ryż podawany jest w towarzystwie mięs, smażonych warzyw i wyrazistych, a przy tym lekkich sosów. W praktyce z ryżu korzystają jednak wszystkie kuchnie, serwując go jako dodatek do posiłku lub jako farsz w towarzystwie innych składników, w tym często grzybów lub warzyw. Ryż widujemy w kuchni japońskiej w roli sushi, w kuchni polskiej wewnątrz gołąbków, a w kuchni włoskiej w aromatycznym risotto. Doskonale znany jest także ryż z sosem słodko kwaśnym oraz ryż na mleku, który można serwować z dodatkiem owoców i gęstych owocowych syropów.

Ryż w codziennej diecie

Ryże eko idealnie sprawdzają się w jadłospisie osób, które próbują zbudować masę mięśniową oraz tych, którzy pragną zgubić zbędne kilogramy. Energia, której dostarcza posiłek z ryżem uwalnia się powoli, przez co na długo zaspokaja głód. Poza tym, ryż jest produktem lekkostrawnym. Można podawać go nawet niemowlętom na pierwszych etapach rozszerzania diety. Jeśli nie zaserwujemy go z ciężkimi sosami lub tłustym mięsem, z pewnością nie będzie kaloryczny i nie przyczyni się do wzrostu naszej wagi. Warto pamiętać również, aby zawsze gotować go na pół-twardo, aby nie utracić cennych wartości odżywczych wszystkich małych ziarenek.