05.07.2021

Napoje roślinne doskonale sprawdzają się jako dodatek do kawy, a także jako baza do ciasta naleśnikowego, kaszek dla dzieci czy owsianki. Które rodzaje mleka roślinnego są najbardziej wartościowe?

Co to jest mleko roślinne i jakie są jego zalety?

Mleko roślinne to tak naprawdę napój roślinny na bazie wody i produktów pochodzenia roślinnego, jak np.: soi, kokosa, migdałów, owsa, ryżu czy orzechów nerkowca. W porównaniu do mleka krowiego produkt ten zawiera mniej białka i jest prawie całkowicie pozbawiony cholesterolu. Jego atutem jest także fakt, iż nie uczula i nadaje się do spożywania przez osoby z nietolerancją laktozy.

Co ciekawe, niektóre rodzaje mleka roślinnego (kokosowe i migdałowe) mogą pochwalić się nawet składem zbliżonym do mleka matki, jednak przed podaniem takiego mleka niemowlętom, warto skonsultować się z lekarzem. 

Dużą zaletą mlek roślinnych jest ich różnorodność. Produkty różnią się nie tylko składnikiem bazowym – występują także w wariantach smakowych, np. waniliowym, czekoladowym czy bananowym. Mleko roślinne jest z reguły mniej słodkie, choć może zawierać cukier dodany, który zbliża jego smak do smaku mleka krowiego. Co ważne dla miłośników kawy: mleka roślinne można spieniać, tworząc z nich smaczne, wegańskie odsłony kaw mlecznych.

Które mleko roślinne jest najzdrowsze?

Rodzaje mleka roślinnego wyróżniamy na podstawie ich składnika bazowego, czyli najczęściej soi, migdałów, owsa czy ryżu. Każdy typ produktu ma nieco inny skład, właściwości i smak, dlatego warto wypróbować je wszystkie w różnych napojach i potrawach. Które mleko roślinne jest najzdrowsze?

  • Mleko sojowe – jest najpopularniejsze i najbardziej zbliżone do mleka krowiego pod względem wartości odżywczych. Jego kaloryczność jest umiarkowana. Stanowi także dobre źródło wapnia i białka. Mleko sojowe dostarcza organizmowi izoflawonów i fitosteroli, czyli związków, które obniżają cholesterol i chronią przed chorobami układu krążenia, rakiem czy osteoporozą. Można używać go zarówno do kawy, jak i do pieczenia czy gotowania. 
  • Mleko migdałowe – zawiera niewiele tłuszczu, ale są to przede wszystkim korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone. Produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem chorób układu krążenia i nowotworami. Zaletą mleka migdałowego jest także delikatny orzechowy smak, który może świetnie sprawdzać się w połączeniu ze smakiem kawy.
  • Mleko ryżowe – polecane jest przede wszystkim dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu ani orzechów. Ma bardzo niską zawartość kalorii i tłuszczu. Konsystencja mleka ryżowego sprawia, że lepiej sprawdza się ono podczas pieczenia i gotowania, niż jako dodatek do kawy. 
  • Mleko owsiane – jest delikatnie słodkie i umiarkowanie kalorycznie. Zawiera także największe ilości białka. Ze względu na dużą zawartość błonnika usprawnia trawienie. Mleko owsiane dobrze nadaje się do pieczenia i gotowania.
  • Mleko kokosowe – o składzie bogatym w potas, magnez, cynk i żelazo. Dostarcza organizmowi kwasu laurynowego, który wspomaga układ odpornościowy. Zawiera także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu doskonale sprawdza się przy pieczeniu oraz do gotowania – nie waży się i ma bardzo wyrazisty smak