24.05.2021

Jakie makarony wybierać?

Ze zdrowej, odchudzającej diety warto wykreślić makarony produkowane z przetworzonej, oczyszczonej mąki pszenicznej. Zamiast niej koszyk sklepowy lepiej jest wypełnić makaronami przygotowanymi z mąk, które mogą pochwalić się bardziej wartościowym składem. Wśród najsmaczniejszych i najzdrowszych makaronów wyróżniamy przede wszystkim makaron razowy oraz makaron razowy orkiszowy.

Makaron razowy czy pełnoziarnisty to wyrób z pełnego ziarna pszenicy. Ma on bogatszy smak i twardszą konsystencję. Dzięki pominięciu procesu rafinacji mąki pszennej zawiera także znacznie więcej substancji odżywczych – białko, błonnik, witaminy i sole mineralne. Makaron razowy można wykorzystywać tak samo, jak makaron tradycyjny, choć wpłynie on nieco na zmianę ich smaku.

Makaron orkiszowy to z kolei produkt na bazie nieuszlachetnionej odmiany mąki pszennej, bogatej w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Orkiszowy makaron obecny w codziennej diecie wpływa pozytywnie na przemianę materii, poziom cholesterolu, pamięć i koncentrację, a także krążenie krwi i wydolność układu nerwowego.

Doskonałym smakiem i właściwościami może pochwalić się także makaron semolina – czyli makaron z mąki otrzymywanej z pszenicy durum. Zawiera on nie tylko dobre węglowodany, ale także błonnik, witaminę B1, kwas foliowy oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor czy magnez. Atutem makaronu z semoliny jest długotrwałe uczucie sytości po posiłku, łatwe trawienie, a także wspieranie funkcjonowania układu nerwowego i układu krążenia. Co ważne w procesie gotowania, makaron tego typu dłużej pozostaje al dente i pochłania mniejszą ilość sosów.

Makaron a dieta bezglutenowa

Nietolerancja glutenu nie oznacza, że z codziennego jadłospisu konieczne jest całkowite wykreślenie dań z makaronem. Bogaty wybór produktów tego typu pozwala bowiem na zakup makaronu z mąki bezglutenowej, na przykład ryżowej czy kukurydzianej. Makaron ryżowy doskonale sprawdza się przede wszystkim w daniach kuchni azjatyckiej – zarówno do orientalnych zup, jak i dań z sosami. Z kolei kukurydziany najlepiej dopasowuje się do dań kuchni meksykańskiej - na ostro, z warzywami i mięsem. Makaron bezglutenowy może być przygotowany także z innych mąk, które są bardzo odżywcze i warte wypróbowania. Spore grono wielbicieli w ciągu ostatnich lat zdobywają sobie takie produkty jak makaron gryczany, makaron z zielonego groszku czy makaron z soi. 

Przez wiele lat makaron uznawany był za produkt tuczący i niezdrowy, jednak obecnie wiemy już, że ten wyprodukowany z dobrej jakości mąki może stanowić podstawę zdrowej diety. Makarony pełnoziarniste, orkiszowe czy bezglutenowe to doskonała baza dla nowych, równie smacznych wersji ulubionych dań, bogatych w błonnik, witaminy i minerały.