21.06.2021

Co zrobić więc, aby wyeliminować je ze swojej diety, jeśli mamy "słabość do słodkości"? Czy istnieją zdrowe słodycze?

Zdrowy zamiennik słodyczy, czyli bakalie i owoce w roli głównej

Zmiana nawyków żywieniowych nie powinna kojarzyć się wyłącznie z wyrzeczeniami. Jeśli chcesz pozostać przy nowej, zdrowszej diecie, postaw na zamienniki zamiast drastycznie wykluczać z jadłospisu całe grupy produktów. Kiedy poczujesz ochotę na "coś słodkiego", zaspokój cukrowy głód przy pomocy fit słodkości, czyli wyrobów, które są mają słodki smak, ale zawdzięczają go naturalnym cukrom pochodzącym np. z owoców lub naturalnego miodu.

Zdrowe słodycze to przede wszystkim bakalie – ewentualnie bakalie w czekoladzie – zawierające fruktozę oraz wiele innych wartościowych składników. Suszone śliwki, morele czy nawet rodzynki stanowią źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie i przemianę materii. Dostarczają organizmowi również witamin i minerałów, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. 

Szczególnie korzystne jest spożywanie każdego rodzaju orzechów (nawet tych oblanych czekoladą), ponieważ zawierają one duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – poprawiających pracę układu nerwowego i krwionośnego, a także wygląd skóry i włosów. 

Jeśli podjadasz słodycze szczególnie w trakcie monotonnych czynności lub oglądania telewizji, wypróbuj również zdrowy zamiennik słodyczy, czyli chipsy z warzyw i owoców, które mają znacznie mniej tłuszczu, a tym samym również mniej kalorii.

Zdrowe słodycze w tradycyjnej formie

Jeśli bakalie i owocowo-warzywne chipsy nie są dla Ciebie i nadal zastanawiasz się, co jeść zamiast słodyczy, skup się na składach zdrowszych produktów będących zamiennikami tych tradycyjnych. 

Szukaj batonów, które zamiast cukru zawierają słodkie daktyle i suszone owoce, a także orzechy, otręby lub kakao. Takie przekąski będą świetnym drugim śniadaniem i dostarczą organizmowi energii na dłużej. 

Wielbicielom czekolady poleca się natomiast wybór wariantów gorzkich z wysoką zawartością kakao. Wysokiej jakości czekolada to źródło cennych składników, minerałów oraz kwasów tłuszczowych – a przy tym przekąska dość sycąca.

Wśród zamienników dla niezdrowych słodyczy znajdą się również ciastka, lizaki i inne słodkości, które swój smak zawdzięczają nie cukrom, lecz ksylitolowi. Ksylitol jest naturalnym środkiem słodzącym, który ma nie tylko mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, ale również nie szkodzi naszemu uzębieniu – bywa nawet składnikiem past do zębów!

Jeśli to słodycze są Twoją największą słabością i to one nie pozwalają Ci zmienić diety na lepsze lub schudnąć, wymień je na zdrowszą alternatywę. Bezcukrowe ciastka, niskokaloryczne batony czy słodzone ksylitolem przekąski również stanowią zdrowy zamiennik słodyczy i będą idealne na początek. Pamiętaj jednak, że nawet zdrowe słodkości należy spożywać z umiarem!