07.06.2021

Jakie musli wybrać?

Musli to rodzaj płatków, bazujących z reguły na takich składnikach, jak zboża, orzechy, nasiona i suszone owoce. Bardzo często artykuły tego typu zawierają jednak wiele zbędnych dodatków, zwiększających kaloryczność, czyli cukier i syrop glukozowy. Niezdrowe składniki, jakie można znaleźć w musli, to także emulgatory, sztuczne aromaty i tłuszcze utwardzone. Przy wyborze dobrego, zdrowego musli warto więc kierować się uniwersalną zasadą krótkiego składu. 

Pamiętajmy przy tym, że te składniki, które wymienione są w nim jako pierwsze, stanowią większość. Dobrze zatem, jeśli będą to zboża, takie jak płatki owsiane, jaglane, jęczmienne, gryczane, żytnie czy orkiszowe. Ciekawym składnikiem musli będą również zboża ekspandowane, czyli przetworzone w sposób, który pozwala zachować większość ich wartości odżywczych przy jednoczesnym złagodzeniu smaku.

Kolejnym składnikiem zdrowego musli będą orzechy, stanowiące przede wszystkim źródło wartościowych tłuszczów - nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na równi z nimi, cenne dla zdrowia organizmu są także pestki, ziarnanasiona, takie jak siemię lniane, pestki dyni czy nasiona chia. Na samym końcu, czyli w najmniejszej ilości, powinny znajdować się suszone owoce. Chociaż są one źródłem błonnika i prostych cukrów, które dostarczają energii, to wpływają na zwiększenie zawartości węglowodanów w posiłku. Jeśli więc jesteśmy na diecie, lepiej nieco je ograniczyć.

Dlaczego warto jeść musli?

Płatki musli to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które powoli uwalniają energię. Zawarte w tego typu płatkach zboża dostarczają organizmowi dużych ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości, a także usprawnia trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego. Co więcej, musli połączone ze świeżym mlekiem to także cenna dawka białka, wapnia i witamin z grupy B. Dodatkową zaletą takiego posiłku jest stosunkowo niska zawartość tłuszczu, którego źródłem są przede wszystkim orzechy. 

Musli bez cukru dodanego, za to z dodatkiem suszonych owoców dostarcza również witamin i składników mineralnych, a jeśli zależy nam na maksymalnym obniżeniu kaloryczności takich płatków, suszone rodzynki, morele czy żurawinę, możemy zastąpić owocami świeżymi, takimi jak truskawki, maliny czy jagody. Płatki musli mogą być jednocześnie zdrowe i smaczne - wielbicielom słodyczy zastąpią nawet deser, jednocześnie dostarczając organizmowi tego, co najlepsze.

Musli zaliczane do zdrowej żywności powinno być produktem o ograniczonym składzie. Wśród składników wartościowych płatków tego typu nie ma miejsca na jakikolwiek cukier inny niż ten występujący naturalnie w owocach. Bazą zdrowego musli powinny być natomiast wyłącznie płatki zbożowe z dodatkiem orzechów, nasion i pestek, które stanowią źródło dobrych tłuszczy, witamin, minerałów i błonnika.