03.05.2021

Zdrowa dieta a oleje roślinne – jakie oleje wybierać?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że oleje, z którymi spotykamy się na co dzień to oleje rafinowane, czyli oczyszczone. Proces ich rafinacji ma na celu zwiększenie temperatury dymienia tak, aby na oleju można było bezpiecznie smażyć potrawy. Oleje roślinne rafinowane są jednak w tym procesie pozbawione także cennych składników odżywczych, przez co niewiele wnoszą do codziennej diety. 

Znacznie bardziej wartościowe są natomiast oleje zimnotłoczone nierafinowane, czyli takie które wytłacza się z ziaren, nasion lub orzechów w niskich temperaturach, a następnie nie poddaje żadnym procesom filtracji czy oczyszczania. Produkty tego typu zachowują pełnię składników odżywczych surowca, z którego powstały, a co za tym idzie dostarczają nam wartościowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać o tym, aby zawsze spożywać je wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do surówek, sałatek, jogurtów, koktajli, zup czy pieczywa.

Najpopularniejsze oleje zimnotłoczone nierafinowane i ich zastosowanie

Wybór naturalnych olejów zimnotłoczonych jest bardzo bogaty i zróżnicowany pod względem swojego wpływu na zdrowie człowieka. 

  • Jednym z najpopularniejszych jest olej lniany, zawierający ogromne ilości kwasów omega 3 i omega 6. Spożywany regularnie wspomaga metabolizm, a tym samym wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Działa on także regulująco na poziom cholesterolu we krwi, gdyż obniża poziom złego i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Polecany jest nawet dzieciom, ponieważ wspiera pracę i rozwój układu nerwowego.
  • Kolejny wartościowy tłuszcz roślinny to olej rzepakowy, jednak nie ten popularnie stosowany do smażenia w kuchni, lecz zimnotłoczony, nierafinowany, sprzedawany w butelce z ciemnego szkła. Taki olej rzepakowy zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminę A i K. Warto spożywać go przy problemach z wysokim cholesterolem, a także w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Dzięki wysokiej zawartości kwasu DHA, olej rzepakowy zimnotłoczony może okazać się pomocny również przy zaburzeniach pamięci i chorobie Alzheimera, ponieważ substancja ta wpływa pozytywnie na pracę mózgu.
  • Podobne działanie wykazuje również zimnotłoczony olej kokosowy, zawierający tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Produkt polecany jest osobom z demencją, a także osobom zagrożonym rozwojem cukrzycy typu 2, gdyż jest trawiony z pominięciem insuliny (nie podnosi jej poziomu we krwi). Olej kokosowy znany jest również jako naturalny antybiotyk o właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych.

Jednym z ciekawszych olejów zimnotłoczonych jest też olej z czarnuszki, ceniony przede wszystkim przez alergików, gdyż wykazuje właściwości antyhistaminowe. Poza tym, znajduje zastosowanie również w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz w zwalczaniu pasożytów. To właśnie działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe sprawia, że olej z czarnuszki warto podawać dzieciom, u których wykryto np. owsiki.