26.04.2021

Zdrowe odżywianie zasady

Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania jest unikanie produktów wysoko przetworzonych, takich jak gotowe sosy ze słoika czy jedzenie typu fast food. Zdrowa dieta to dieta prosta, bazująca na podstawowych produktach, bez zbędnych dodatków cukru czy konserwantów. 

Codzienny jadłospis powinien bazować przede wszystkim na warzywach i produktach pełnoziarnistych, które wspierają trawienie i dostarczają organizmowi ważnych składników odżywczych (kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin, minerałów) oraz błonnika. Poza tym, zdrowe odżywianie nie może mieć nic wspólnego z głodzeniem się. Posiłki należy spożywać regularnie, w pięciu małych porcjach. Nie wolno zapominać także o piciu dużych ilości wody, naparów ziołowych czy świeżych soków.

Na czym polega zdrowe odżywianie?

Wartościowe i zdrowe odżywianie to przestrzeganie kilku głównych zasad: spożywanie kilku mniejszych posiłków dziennie, skomponowanych z produktów, które w odpowiednim stopniu pokrywają zapotrzebowanie organizmu na takie składniki odżywcze jak białko, tłuszcze czy nawet węglowodany. 

Na czym polega zdrowe odżywianie? W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się co najmniej 400 gramów owoców i warzyw, przy czym najlepiej jeśli będą to głównie warzywa strączkowe. Zapotrzebowanie na węglowodany najlepiej pokryją zaś orzechy i produkty pełnoziarniste, tj. różnego typu kasze lub brązowy ryż. Każdego dnia należy przyjąć także odpowiednią ilość tłuszczy - do 30% całkowitego spożycia energii. Ograniczamy przy tym jedzenie tłuszczy nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) na rzecz tych nienasyconych, które znajdziemy w rybach, olejach, nasionach, ziarnach i orzechach. 

Czym jest zdrowa żywność?

W uproszczeniu można stwierdzić, że zdrowa żywność to produkty, których spożycie przynosi korzyść naszemu organizmowi. Nie będą to więc wyroby wysoko przetworzone ani te, które sami poddamy niewłaściwej obróbce. 

Z półek sklepowych warto wybierać przede wszystkim artykuły o krótkim składzie, a w przypadku warzyw i owoców te sezonowe. Duże znaczenie ma także pochodzenie żywności. Produkty oznaczone jako ekologiczne stanowią najlepszą bazę zdrowej diety, gdyż certyfikat eko uzyskują wyłącznie towary wysokiej jakości, wolne od szkodliwych chemicznych dodatków. Korzystne – szczególnie dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu – jest także sięganie po produkty spożywcze bezglutenowe, które są znacznie bardziej lekkostrawne dla naszego układu pokarmowego. Przejście na bezglutenową żywność dla wielu osób oznacza ulgę dla układu pokarmowego, dzięki czemu znacznie poprawia się ogólne samopoczucie. 

Dla prawidłowego wzmacniania organizmu niezwykle istotne jest zdrowe odżywianie, a zasady komponowania wartościowych z pewnością przydadzą się każdemu, kto planuje rozpoczęcie zbilansowanej diety.