14.06.2021

Pasty kanapkowe na słodko

Kiedy mamy ochotę na słodkie śniadanie, podwieczorek czy zwykłą przekąskę, nie warto sięgać po przypadkowe kremy czekoladowe, zawierające ogromne ilości cukru. Ochotę na słodycze można zaspokoić, dostarczając swojemu organizmowi nie tylko węglowodanów, ale również wartościowych kwasów tłuszczowych i innych cennych składników. Zamiast zwykłych kremów, które swój smak zawdzięczają głównie sztucznym aromatom, wybierajmy zdrowsze pasty kanapkowe, które wyprodukowano na bazie prawdziwych orzechów. 

Najpopularniejszą opcją będzie masło orzechowe, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i witaminę B3. Smarując nim kanapki zadbamy o prawidłowy profil lipidowy, o właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, a także o zahamowanie rozwoju stresu oksydacyjnego. Miłośnikom tradycyjnych czekoladowych kremów poleca się natomiast te z dodatkiem orzechów laskowych, które również dostarczają organizmowi wartościowych kwasów tłuszczowych. Do wyboru mamy także nieco mniej oczywiste smaki, takie jak masło migdałowe czy krem kokosowy, które smakują dobrze nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do omletów, ciast i wszelkiego typu deserów.

Czy istnieją pasty kanapkowe dietetyczne?

Pasta kanapkowa może być produktem z powodzeniem spożywanym na diecie, jeśli tylko nie została wyprodukowana na bazie majonezu lub innych kalorycznych i niezdrowych składników. Należy pamiętać przy tym, że nienasycone kwasy tłuszczowe to ważny składnik codziennego jadłospisu, a organizm potrzebuje go do wielu procesów życiowych. Jeśli więc pragniemy zadbać o pokrycie dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe, pasty kanapkowe o odpowiednim składzie sprawdzą się w tej roli doskonale. 

Zatem, po jakie dietetyczne pasty kanapkowe sięgać? 

Dobrą propozycją będzie chociażby pasta tahini, czyli pasta z ziaren sezamu. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zawiera ona duże ilości białka, błonnik pokarmowy i liczne witaminy oraz minerały. Z pasty tahini przygotujemy nie tylko wyrazisty hummus kanapkowy, ale również wiele innych dań kuchni arabskiej. Inna ciekawa pasta kanapkowa to smalec roślinny na bazie gotowanej fasoli. Produkt ten został przyprawiony tak, aby smakował nie tylko wielbicielom kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, a jego kaloryczność to tylko 254 kcal w 100 g!

Dietetyczne pasty kanapkowe to doskonały dodatek do pieczywa, który w połączeniu z bułką czy chlebem tworzy smaczny i szybki w przygotowaniu posiłek. Niezależnie od tego, czy wybieramy pasty słodkie czy słone, pamiętajmy jednak, aby zawsze sprawdzać ich skład i szukać w nim produktów, które poza smakiem, dostarczają także wartościowych substancji odżywczych.