10.05.2021

Miody Manuka właściwości

Mianem miodów Manuka można określić jedynie takie miody, które są tworzone na terenie Nowej Zelandii, wyłącznie z krzewów Manuka. Oryginalny produkt poznamy po lekko gorzkim smaku oraz silnym aromacie, w którym wyczuwa się nuty wrzosu i wilgotnej ziemi.

Wskazówką, która pozwoli odróżnić prawdziwy miód Manuka od innych podobnych wyrobów będzie także czas produkcji, pokrywający się z okresem kwitnienia krzewów manuka, tj. listopad-styczeń.

Najważniejszym składnikiem miodów Manuka jest metyloglioksal – substancja, która nadaje miodom właściwości takie jak antybakteryjność czy antyseptyczność. Europejskie miody zawierają średnio około 3,1 mg metyloglioksalu w jednym kilogramie. Natomiast miody Manuka mają w sobie nawet kilkaset razy większą ilość tej substancji, bo od 100 mg/kg do 1000 mg/kg. Dzięki temu wykazują więc silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, antyseptyczne, antybakteryjne i antyoksydacyjne.

Miody Manuka zastosowanie

Miody Manuka zastosowanie znajdują podobne do innych miodów, co znaczy, że warto spożywać je przede wszystkim podczas walki z chorobotwórczymi bakteriami, wywołującymi zapalenie zatok, błony śluzowej nosa czy gardła, a także infekcje przewodu pokarmowego. Antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości tego produktu sprawdzają się również przy leczeniu zapaleń dziąseł oraz w kuracji ran. Miód Manuka ułatwia bowiem gojenie, a tym samym ogranicza powstawanie zrostów i blizn. Po produkt tego typu dobrze jest sięgać profilaktycznie, w celu ochrony organizmu przed rozwojem miażdżycy, nadciśnienia czy choroby wieńcowej. Jego działanie okazuje się korzystne także w przypadku różnych schorzeń układu nerwowego, takich jak bezsenność, nerwica czy nadpobudliwość. 

Miody Manuka, silniej niż znane nam miody europejskie, podnoszą odporność ogólną organizmu i co przy tym ważne - mogą być bez obaw stosowane nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci od drugiego roku życia oraz przez kobiety w ciąży. Produkt jest cenny także z punktu widzenia pielęgnacji skóry czy włosów. Pomaga w walce z trądzikiem, łupieżem, opryszczką, a także intensywnie nawilża skórę suchą i popękaną. Można wykorzystać go do usuwania kamienia i osadu nazębnego, a nawet bezpiecznie spożywać po umyciu zębów.

Miody Manuka to naturalny antybiotyk o wszechstronnym zastosowaniu. Ponieważ jest to produkt wyjątkowy, a przez to również kosztowny, warto kupować go jedynie u sprawdzonych sprzedawców. Jeśli chodzi o miody Manuka sklep internetowy, który informuje o pochodzeniu i dacie wytworzenia wyrobu, będzie najbezpieczniejszym źródłem oryginalnego produktu.