
Prezentowane zdjęcie ma charakter poglądowy.
Surowcem leczniczym ślazu dzikiego są liście i kwiaty. W liściach wyodrębnia się śluzy, garbniki, kwasy organiczne i śladowe ilości witaminy C.
Zastosowanie naparów z liści jest dość duże, można je bowiem używać przy grypie, anginie, zwykłym przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, w stanach zapalnych błon śluzowych żołądka i jelit, owrzodzeniach tychże organów oraz — ze względu na wysoką zawartość śluzu, stanowiącego czynnik osłaniający — po zatruciu środkami żrącymi.
Odwary z liści
2 łyzki liści gotować w 200 ml wody przez 5-8 minut, przecedzić.
Napar
2 łyzki liści zalać 1 szklanką wrzącej wody odstawić na 30 minut, przecedzić.
Macerat
4 łyżki liści zalać 200 ml wody przegotowanej o temp. pokojowej; odstawić pod przykryciem na 8 godzin, przecedzić.
Skład
ślaz liść 99%, ślaz kwiat 1%
Kraj pochodzenia: Polska
Najpopularniejsze produkty w kategorii Zdrowa żywność