
SIEMIĘ LNIANE ZŁOCISTE 250G OL'VITA
Siemię lniane złociste 250 g Olvita
Składniki: Siemię lniane złote (nasiona lnu złotego)
Siemię lniane jest powszechnie znanym surowcem oleistym zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe (30 g/100 g). Po zalaniu wodą nasiona lnu pęcznieją i wydzielają charakterystyczny śluz. Warto wiedzieć, że występują odmiany siemienia lnianego o niskiej i wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.
Nasiona lnu charakteryzuje wysoka zawartość: błonnika pokarmowego (18 g/100 g*) oraz fosforu (722 mg/100 g*), magnezu (291 mg/100 g*), żelaza (17,1 mg/100 g*), cynku (7,80 mg/100 g*) i manganu (1,20 mg/100 g*). Ponadto stanowi cenne źródło potasu (762 mg/100 g*), wapnia (195 mg/100 g*) oraz białka roślinnego.
Zastosowanie:
- Do bezpośredniego spożycia jako dodatek do musli, jogurtu, smoothie, sałatek.
- Po zaparzeniu wrzątkiem: do picia lub jako „lepiszcze” do tworzenia produktów bezglutenowych.
- Do wypieków, panierek.
Warto pamiętać, że mielenie nasion powinno odbywać się bezpośrednio przed spożyciem. Tłuszcze zawarte w nasionach ulegają szybkim procesom jełczenia.
Wartość energetyczna w 100 g produktu 2206 kJ/ 528,7 kcal
Wartość odżywcza w 100 g produktu | |
---|---|
Tłuszcz | 33 g |
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 3 g |
Węglowodany | 36 g |
w tym: cukry | 2 g |
Białko | 22 g |
Sól | 1 g |
Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu
Zastosowanie: jako dodatek do musli, sałatek, past oraz do pieczenia, smażenia i zaparzania
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia: Mołdawia/Rosja/Czechy/Polska/Kazachstan/Ukraina/Kanada
W celu ustalenia kraju pochodzenia aktualnej partii produktu prosimy o kontakt z działem handlowym Ol’Vita
Informacja o alergenach: może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: laskowe, arachidowe, włoskie, makadamia, migdały