
POWIDŁA ŻURAWINOWO-JABŁKOWE BEZ DODATKU CUKRU 310G KROKUS
Powidła żurawinowo-jabłkowe KROKUS
310 g
Składniki
żurawina (50%), jabłka (50%).
Powidła bez dodatku cukru są dobrą propozycją dla osób unikających cukru. W składzie są same owoce, a cukier w tych powidłach to ten naturalnie występujący w owocach. Nie ma tu również innych substancji słodzących tj. sok winogronowy czy koncentrat jabłkowy. Powidła są bogate w błonnik i pektyny – związki oczyszczające układ trawienny. Warto więc wybrać z natłoku produktów owocowych na rynku właśnie te.
W powidłach żurawinowo – jabłkowych znajdziemy występujące w żurawinach antyoksydanty, które działają najlepiej razem, dlatego dobrze jest jeść całe owoce (np. przetarte jak w naszych powidłach). Właściwości antyoksydacyjne zachowują również przetwory z żurawin. Błonnik i pektyny pochodzące z jabłek wspomagają pracę układu trawiennego, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Powidła zawierają więcej potasu niż świeże jabłka, a potas wspomaga pracę serca i mięśni.
Powidła żurawinowo – jabłkowe są wyraźne w smaku. Przebija się intensywny smak żurawiny, co jest niewątpliwą zaletą tych powideł.
Powidłami żurawinowo – jabłkowymi bez dodatku cukru można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika. Są bardzo wyraziste w smaku, więc można nimi ożywić potrawy mdłe. Dobrze smakują z naturalnymi serkami, oscypkami i innymi serami o intensywnym smaku, kaszami, ryżem. Proponujemy dodać je do porannej owsianki, musli czy porcji smoothie. Mogą być również ciekawym dodatkiem do wędlin czy mięs.