
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno Oleofarm
Oleje świata
500 ml
Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej z pestek dyni powinien być stosowany na zimno. Nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.
Składniki
olej z pestek dyni tłoczony na zimno.
Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3393 kJ/825 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 17 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 31 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 43 g
Węglowodany, w tym: 0 g
cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 43 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 30 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Miejsce pochodzenia: UE.