Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.
sizer
Prezentowane zdjęcie ma charakter poglądowy.

MORINGA LIŚCIE POCIĘTE 100G NATVITA

12,90 zł
Powiązane produkty
  • sizer

    MORINGA PROSZEK 250G SOUL-FARM

    29,90 zł

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych, pochodzący z Północno-Zachodnich Indii i Pakistanu. Odporne na suszę. Udomowione także w innych krajach Azji, w Afryce i Ameryce Południowej. To roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, dzięki którym znalazła się w grupie żywności superfoods, czyli super żywności. Moringa pochodzi z Indii i jest tam używana w kosmetyce i w kuchni.  

Drzewo Moringa, zwane również cudownym drzewem, supermarketem na pniu lub naturalnym przyjacielem matki, naturalnie rośnie w wysokich partiach Himalajów, a jego właściwości były już znane w czasach starożytnych i z powodzeniem stosowane w medycynie ajurwedyjskiej.Najważniejszą zaletą drzewa Moringa - a właściwie jego liści - jest wysoka zawartość aminokwasów i kwasów tłuszczowych (zawiera wszystkie niezbędne do życia, które muszą być organizmowi dostarczone) oraz bogactwo witamin i minerałów. Dlatego sproszkowane liście Moringa są stosowane w krajach, gdzie występują problemy z dostępem do odpowiedniej ilości i jakości pożywienia. 

Liście Moringa zawierają 20 rodzajów aminokwasów, 46 typów przeciwutleniaczy o wysokiej skuteczności antyoksydacyjnej i silnym działaniu hamującym rozwój komórek nowotworowych, 36 związków przeciwzapalnych.

Szczególnie istotnym składnikiem znajdującym się w dużej ilości w Moringa jest zeatyna, której obecność znacząco zwiększa stopień wykorzystania przez organizm dostarczonych mu substancji odżywczych (niejako "otwiera drzwi" komórek dla substancji odżywczych), jest czynnikiem regulacji komórek i silnym przeciwutleniaczem - chroni komórki i zapewnia ich regenerację. 

Moringa jest bogatym naturalnym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka o wysokiej gęstości i wartości odżywczej. Moringa zawiera również bogactwo witamin (A, E, C, B1, B2, B3, B7, D, K), beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasów Omega-3, -6 i- 9, luteiny, polifenoli oraz potasu, manganu, cynku, magnezu, żelaza, wapnia i rzadko występującego boru, a wszystko to w optymalnym składzie i biodostępności, co oznacza, że organizm może bardzo dobrze i bezpośrednio je wykorzystać.

Zawartość substancji odżywczych w Moringa jest tak wysoka, że już 25 g wysuszonego proszku z liści pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wiele podstawowych substancji odżywczych u dzieci, zaś 50g u dorosłego człowieka. Moringa to doskonałe pożywienie, które może być wykorzystywane na wiele sposobów w każdej diecie i w każdej kuchni świata: jako przyprawa do zup, sałatek, warzyw, napojów, wreszcie może być spożywane w postaci kapsułek lub naparów.

Nie zaleca się używać korzeni, kory i kwiatów moringi w czasie ciąży.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji. 

Przechowywać w sposób niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.  

 Propozycja spożycia: zaparzać jako herbatkę. Można używać jako dodatek do potraw.

Najpopularniejsze produkty w kategorii