
Mąka żytnia na żur
800 g
Mąka żytnia "Na żur" powstała z dobrze zmielonego ziarna żyta
Jest doskonała do wyrobu zaczynu na żurek, jako dodatek do chleba, czy do przygotowania makaronu.
Z mąki tej można także przygotować zakwas chlebowy lub zakwas na żur.
Żyto jest bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, cukry, witaminy A, B, E, PP, żelazo, wapń i potas. Mąka żytnia otrzymywana z żyta zawiera alkaloidy oraz lignany. Zawiera mniej skrobi i glutenu niż mąka pszenna.
Składniki: mąka żytnia na żur
Zakwas na żur
Potrzebne składniki: 1 szklanka mąki żytniej na żurek, ok. 600ml przegotowanej wody, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, skórka z razowego chleba.
Sposób przygotowania
Do mąki wlewamy powoli wodę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanego słoika lub glinianego garnka. Dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, liście laurowe, zile angielskie oraz skórkę od chleba. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 dni. Po 3 dniach żurek powinien być zakwaszony. Gotowy zakwas przechowujemy w warunkach chłodniczych lub gotujemy pyszny żurek.
MOŻLIWY WYDŁUŻONY CZAS REALIZACJI ZAMÓWIENIA