Przy fermentacji i prażeniu owoców Kakaowca Właściwego otrzymujemy masło kakaowe, proszek kakaowy, czekoladę do picia i łuskę kakaową. Łuska kakaowa (po śląsku kakauszale) jest świetna zamiast kakao i kawy zbożowej. Głównym atutem łuski jest duża zawartość błonnika i magnezu oraz wapnia, fosforu, sodu i potasu. Spożywanie błonnika obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i utrzymaniu wagi ciała. Łuska kakaowa ma właściwości lekko pobudzające, dodające ciału energii, a także polepsza samopoczucie psychiczne, daje uczucie odprężenia. Znana jest również z właściwości laktacyjnych. Łuska ziarna kakaowca zawiera również substancję, która niszczy bakterie powodujące próchnicę.
Przyjemny aromat i smak powodują, że łuskę można stosować zamiast kakao do ciasta czy jogurtu.
Jeden ze sposobów przygotowania:
Zalewamy wrzątkiem i gotujemy , po około 15 minutach przecedzamy i dodajemy mleko, dosypujemy cukier, następnie gotujemy jeszcze kilka minut. Ilość cukru zależy od upodobania, smakuje wyśmienicie!