Wymagany JavaScript
Do poprawnego działania sklepu wymagana jest włączona obsługa JavaScript.
sizer
Prezentowane zdjęcie ma charakter poglądowy.

LIOFILIZOWANA ARONIA W PROSZKU 100% 100G PREMIUM ROSA

17,90 zł
Powiązane produkty
  • sizer

    SOK Z ARONII 490ML OLEOFARM

    12,90 zł
  • sizer

    JAGODY ACAI LIOFILIZOWANE SPROSZKOWANE BIO 100G BIO PLANET

    42,90 zł

Proszek powstał z owoców aronii, pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw, nie zawiera cukru, ani żadnych konserwantów i sztucznych barwników. Uprawy ekologiczne to te, w których:

– nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin (pestycydów, fungicydów, herbicydów itd.),
– nie stosuje się wielohektarowych monokultur,
– na terenie uprawnym pozostawia się zbiorniki i naturalne cieki wodne,
– monokultury wyczerpujące gleby są stosowane w wydłużonych cyklach zmiany upraw
– stosuje się nawozy zielone, szczególnie z roślin motylkowych, co w połączeniu z kompostem, obornikiem i przy udziale wapnowania pozwala utrzymać strukturę i żyzność gleby na prawidłowym poziomie,
– używa się maszyn i narzędzi chroniących glebę,
– prowadzi się je w oddaleniu od dróg oraz obiektów przemysłowych.

Aronia to prawdziwa skarbnica substancji prozdrowotnych – zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, winowy i chlorogenowy, witaminy: C, B2, B6, E, PP oraz składniki mineralne: molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt, wapń i żelazo.
Charakteryzuje się największą spośród roślin zawartością polifenoli: 2080 mg/100 g. Jej owoce bogate są również w substancje aktywne z grupy flawonoidów – szczególnie w antocyjany, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające.

Lecznicze działanie owoców aronii zostało potwierdzone badaniami naukowymi.
Dlaczego zatem warto spożywać aronię?

Oto kilka istotnych właściwości tych cudownych owoców.

  • Działanie przeciwutleniające: zawarte w aronii antocyjany zapobiegają tworzeniu wolnych rodników, a tym samym wykazują działanie antynowotworowe.
  • Aktywność przeciwnowotworowa: zarówno owoce aronii jak i ekstrakty z nich zapobiegają rozrostowi nowotworów oraz powstawaniu zmian nowotworowych w obrębie jelita grubego.
  • Zmniejszenie ryzyka powstawania chorób układu sercowo–naczyniowego: substancje zawarte w owocach z aronii poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL, a powodują wzrost tzw. „dobrego” cholesterolu HDL i dzięki temu pozwalają uniknąć ciężkich chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał, wylew, udar mózgu, miażdżyca.
  • Obniżenie ciśnienia krwi uzyskane dzięki zawartym w owocach aronii bioaktywnym składnikom m.in. flawonoidom.
  • Zapobieganie cukrzycy oraz stanom przed cukrzycowym, poprzez stymulację metabolizmu glukozy, zwiększone wydzielanie insuliny oraz redukcję stresu oksydacyjnego.
  • Łagodzenie stanów owrzodzenie żołądka wywołanych alkoholem etylowym.

Systematyczne spożywanie naturalnego proszku z aronii podnosi odporność i pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej na długie lata.

Produkt posiada Certyfikat BIO

Liofilizacja to sposób konserwowania żywności poprzez suszenie po uprzednim zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana jest odwadniana poprzez usunięcie od 70% do 96% wody, co powstrzymuje rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne, a jednocześnie pozwala zachować wszystkie właściwości przetwarzonych w ten sposób roślin. W wyniku liofilizacji otrzymujemy lekki proszek, który można rozpuszczać w płynach lub dodawać do potraw.

 
PROPONOWANE SPOŻYCIE

1-2 łyżeczki proszku wsypać do szklanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wymieszać. Proszek można również dodawać do soków, koktajli, jogurtów, lodów

SKŁADNIKI

aronia w proszku 100%

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem

 

 

 

Najpopularniejsze produkty w kategorii